För Patienter / For Patients

Om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men man vet att den beror på att de celler i hjärnan som tillverkar dopamin förstörs. Hjärnan får då svårare att kontrollera nervsignaler som styr kroppens rörelser.

Det vanligaste är att man insjuknar mellan 55 och 65 års ålder. Man räknar med att cirka 25000 personer i Sverige har Parkinsons sjukdom och den är vanligast hos män.

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om Parkinsons sjukdom.


Centrum för Neurologi

Telefon: 08-123 673 00

Besöksadress 
Solnavägen 1 E plan 5. 113 65 Stockholm

Centrum för Neurologi är ett akademiskt specialistcentrum för dig med multipel skleros (MS) eller Parkinsons sjukdom. Tillsammans med dig arbetar vi för att du ska få så bra livskvalitet som möjligt. Till oss kommer du via remiss från neurolog.

Hos Centrum för neurologi får patienter med Parkinsons sjukdom hjälp med alla delar av sjukdomen. I den här artikeln berättar Per Svenningsson om den unika satsningen.


Att leva med Parkinsons sjukdom
Svenskt genombrott mot Parkinsons sjukdom (Svenska Dagbladet, 2023)

Nedstämdhet eller drömmar som levs ut kan vara tecknen på sjukdomen parkinson. När motoriken blir sämre är sjukdomen redan långt gången. Men nu presenteras flera forskningsnyheter som kan minska symptomen.